Wij beleggen verantwoord

Naast het behalen van een goed rendement hechten wij veel waarde aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij beleggen niet zomaar overal in. Wij houden rekening met milieu, sociale aspecten en hoe bedrijven worden bestuurd. Dit wordt ook wel ESG genoemd: Environment, Social en Governance. Wij hebben dan ook een verantwoord beleggingsbeleid.

Wat wij doen

Onderdelen van ons verantwoord beleggingsbeleid zijn:
• Het uitoefenen van stemrecht. Dit is een direct instrument om invloed uit te oefenen op het bestuur van een onderneming.
• Het aangaan van de dialoog met bedrijven via engagement. Wij spreken bedrijven aan op hun beleid en activiteiten om verbeteringen op het gebied van ESG te realiseren.
• Het uitsluiten van beleggingen in controversiële wapens, hoogrisicolanden, kwetsbare grondstoffen en bedrijven die de UN Global Compact overtreden. Hier vindt u onze Uitsluitingslijst.
Lees hier meer over onze korte- en langetermijndoelstellingen voor verantwoord beleggen.

Wij handelen volgens de PRI
 
Wij hebben de verklaring van de Verenigde Naties, de zogeheten PRI, ondertekend. Dit is een gedragscode die een proactieve houding ten aanzien van verantwoord beleggen aanmoedigt. Zo selecteren wij bijvoorbeeld alleen vermogensbeheerders die de PRI hebben ondertekend en daarnaar handelen.

Wij zijn kritisch naar onze vermogensbeheerders

Wij stellen kritische eisen aan onze vermogensbeheerders ten aanzien van verantwoord beleggen. Zij moeten voldoen aan bepaalde criteria die u in het ESG paspoort kunt lezen. Daarnaast meten wij ook de prestaties van de vermogensbeheerders op het punt van verantwoord beleggen en vergelijken dit met de benchmark. Hiervoor hebben wij een ESG Impact Report ontwikkeld met onze fiduciaire manager AXA IM.

Waar wij in beleggen

In deze lijst vindt u een overzicht van de top 25 van onze aandelen, obligaties, vastgoed- en private equity-beleggingen

Informatie over de meest recente halfjaar-resultaten van ons stem- en engagementbeleid treft u hier aan. Voor de resultaten van voorgaande jaren kunt u onze jaarverslagen raadplegen.

Ook wij worden beoordeeld

Jaarlijks publiceert de VBDO een rapport over de prestaties op het gebied van verantwoord beleggen van de vijftig grootste pensioenfondsen in Nederland. Ahold Delhaize Pensioen is op de 13e plek geëindigd in 2018. Het rapport vindt u hier.

Wij vragen de mening van onze deelnemers

Eind 2017/begin 2018 hebben wij een enquete op onze website geplaatst om de mening van onze deelnemers over verantwoord beleggen te peilen. In totaal hebben meer dan 500 personen hierop gereageerd. 
Meer dan 88% vindt het een prima zaak dat wij verantwoord beleggen, terwijl het slechts voor circa 5% niet nodig is.
Wij zullen jaarlijks de mening van de deelnemers uitvragen en de uitkomsten meenemen in de ontwikkeling van ons beleggingsbeleid.

 
Deze website gebruikt cookies om te kunnen functioneren en het gebruik te analyseren teneinde het gebruiksgemak te verbeteren.Akkoord